Banner Top

Per aspera ad astra

Per aspera ad astra Per aspera ad astra
En temps on predomina la llei del mínim esforç convé invocar l’esperit de sacrifici dels clàssics. Per aspera ad astra (“A través de les dificultats als estels”), deien els romans. És a dir, el camí cap a l’èxit és ple de dificultats. Altres variants de l’aforisme serien Per ardua ad astra o Ad sidera per aspera -la seva versió grega seria Χαλεπὰ τὰ καλά (“Les coses belles són difícils”). En català deim “Qui vol peix que es mulli”, i en castellà, “Quien algo quiere algo le cuesta”, “Cada sendero tiene su atolladero” o “Quien la persigue la consigue”

La realitat sobre l'esperit de sacrifici actual
La realitat sobre l'esperit de sacrifici actual
 
Ja sabem per la Bíblia que el destí de l’home és treballar. “Et guanyaràs el pa amb la suor del teu front”, digué Déu a Adam en expulsar-lo del paradís. Aquest enaltiment del treball també és recollit en un altre llatinisme cèlebre extret de les Geòrgiques de Virgili: Labor omnia vincit (“El treball pot amb tot”) -avui és la divisa de molts col·legis de fusters  i ebenistes. La peresa, però, és el nostre principal enemic. Ja ho diu un aforisme: “No hi ha major dificultat que la pròpia voluntat”.

Escut de Kansas
Escut de Kansas
 
No hi ha dubte que el camí cap als estels és ple de dificultats. Així, no ha d’estranyar que la NASA triàs el lema Per aspera ad astra per a les missions de l’Apol·lo a la Lluna. Avui aquest llatinisme també és el lema de l’estat de Kansas, als Estats Units.

Aquí teniu el divulgador científic Carl Sagan reflexionant sobre el lema Per aspera ad astra:Articles del web relacionats:
Treballar és una tortura
Gasos caòtics
-
 Desitjos siderals

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Banner 468 x 60 px