La llengua de Setmana Santa

Ultima cena (Giotto)

Per molt secularitzada que estigui la nostra societat i per molt que intentem donar l’esquena a la religió, sempre ens surt algun mot o frase feta d’herència cristiana. Avui, en temps de crisi, a molts la “processó ens va per dins” i, per no defallir, sovint se’ns interpel·la amb el crit d’ “endavant les atxes”. Aquesta expressió, que antigament se sentia a les processons, servia per animar els prohoms a aguantar uns ciris gruixuts anomenats atxes, paraula derivada del llatí fax, -cis (“torxa”).
 

Per continuar llegint, cliclau en aquest link del diari Ara Balears.

 

Aquí teniu un article d’Antoni Riera que parla també de les nombroses expressions cristianes que feim servir durant el nostre dia a dia.

 

Em podeu escoltar en aquest programa d’IB3 Ràdio, “Balears fa ciència” (30/03/2013) parlant de les etimologies de la Setmana Santa.

 

 

Altres entrades del web relacionades amb la Setmana Santa:

– Dijous Sant: la història de l’Últim Sopar
Divendres Sant: la crònica etimològica d’un calvari
– Endavant les atxes
– Però realment va ressuscitar un diumenge?
– La passió del pacient
– El sant sudari: la història d’un muntatge?
– La llegenda del sant Graal
– Jueus, l’origen d’un estigma

 

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad