Formentera, la cara fosca del paradís
Extracte del reportatge publicat al suplement “Ara diumenge” del diari Ara (15/11/2015) – També trobareu una altra versió del mateix tema al número 197 (agost de 2018) de la revista Sàpiens en un reportatge titulat “Presos a Formentera”

Entre 1940 i 1942 la tranquil·la illa pitiüsa va acollir un dels camps de concentració més cruels del franquisme
 
Les cristal·lines i tranquil·les aigües de les Balears amaguen històries terribles. Fa dos-cents anys l’arxipèlag de Cabrera, situat a 17 kilòmetres del sud de Mallorca i avui convertit en parc natural, ja acollí el primer camp de concentració europeu de l’era moderna. Fou el lloc on el 1809 anaren a parar les tropes napoleòniques que, durant la Guerra del Francès, caigueren a la batalla de Bailén (Jaén). Va ser un autèntic infern que durà cinc anys i que registrà fins i tot casos de canibalisme. Dels 9.000 presoners inicials tan sols en sobrevisqueren 3.600. El 2001 aquest episodi tan dramàtic de la nostra història inspiraria a Baltasar Porcel la seva novel·la L’emperador o l’ull del vent.

Camp de concentració de Formentera (arxiu Andreu Manresa)
Camp de concentració de Formentera (arxiu Andreu Manresa)
 
Qui, però, es mereixen també una bona novel·la són els presos republicans que, en acabar la guerra civil, foren confinats en un altre racó del paradís balear, Formentera. Molts no ho saben, però la Pitiüsa menor és la constatació més palmària que els camps de concentració no només existiren en territori nazi. Espanya també s’omplí d’aquests recintes de l’horror. Destacaren els de Castuera (Badajoz), Miranda d’Ebre (Burgos), el Camp de la Bota a Barcelona o els d’Alacant. Alguns encara estan sense cap placa commemorativa […].

En aquest enllaç podeu veure el vídeo del programa documentarl “Memòria i oblit d’una guerra” dedicat a Formentera.

Articles del web relacionats:

Aquí teniu el documental “Els esclaus de Franco”:

 

Aquí teniu un vídeo d’IB3 que parla sobre els 13 camps de concentració que hi havia a les Balears:

One Comment

Carmelo Convalia
novembre 21, 2016 6:26 pm

Hola Antoni:
He leido con atención el artículo que has publicado en Ara Balears sobre el campo de concentración de Formentera. Me ha gustado mucho, es bueno recordar de tanto en tanto lo que allí pasó, de hecho te agradezco la cita que haces a Aigua Clara.
Mi mensaje es solo para aclararte que no soy periodista ibicenco, soy de Formentera y llevo trabajando de peridodista en esta isla desde 1985 desde 1989 Diario de Ibiza. También aclararte que Sa Colonia Penitenciaria fue montada sobre un terreno que fue expropiado por el artículo 33 (ya me entendes) y solo fue cuando se cerró que se montó la guarnición militar (no antes), de allí la confusión de nombrar este campo como Sa Colonia o Es Campament. Nada más, un saludo y ya sabes donde me tienes. 649190249.

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad