Tot és mentida
Tot és mentida. No ens hem de fiar dels nostres sentits. Ens ho adverteix el tòpic literari ludibrium oculorum (“l’engany dels ulls”), que Sèneca revisità amb el seu fallaces sunt rerum species (“les aparences de les coses són enganyoses”). La mirada ens engana. Darrere allò bell s’hi pot amagar una veritat fosca.

Aquest tòpic ja el trobam en el mite de la caverna de Plató. En una caverna uns presoners donen l’esquena a un mur rere el qual hi ha un foc encès. Per sota del mur transiten un homes que, amb un pal, eleven tota mena d’objectes, les ombres dels quals entretenen els captius. Així, el captius, que tenen el cos immobilitzat, s’arriben a creure que allò que veuen no són ombres, sinó la mateixa realitat. 

El mite de la caverna és ben present en l’actual societat de la imatge. Vivim hipnotitzats pel que se’ns ensenya a la televisió o a la pantalla del nostre mòbil o ordinador. Ho donam tot per bo, de manera acrítica. Som, per tant, víctimes del ludibrium oculorum. Així, doncs, no ens hem de deixar enganar per les aparences. Cal veure-hi més enllà i seguir la màxima atribuïda a Diògenes de Laerci, filòsof de finals del segle II dC): πάντοτε ζητεῖν τὴν ἀλήθειαν (“Sempre cerca la veritat”).

El mite de la caverna
El mite de la caverna

Quan ens enamoram també sóm víctimes del ludibrium oculorum. Ens enamoram amb una idea falsa d’aquella persona. Després, quan s’acaba el còctel químic de les endorfines, se’ns revela la seva vertadera naturalesa. Aleshores l’enamorament dóna pas a l’amor, a l’acceptació de l’altre.
 
Hem d’anar en compte amb les il·lusions perceptives. Ens ho adverteix J.L. Pinillos en el llibre La mente humana  (Ed. Salvat): “Les il·lusions perceptives, òptiques, tàctils o auditives ens mostren de forma clara que la nostra percepció de la realitat no sempre és fidel…. Ens podríem preguntar a nivell filosòfic, fins i tot, si els colors que veiem són en veritat una propietat real de les coses, o si, al contrari, són qualitats que el nostre cervell “fabrica”, per dir-ho d’alguna manera, en ser estimulats els receptors visuals per ones electromagnètiques de certa longitud”.

Què perceps en aquesta imatge tridimensional?  Percebem les coses tal i com són? o molt sovint no veiem tot allò que hauríem de veure? Més exemples a:    http://www.iespana.es/interesantes/Ilusiones1.htm
Què perceps en aquesta imatge tridimensional? Percebem les coses tal i com són? o molt sovint no veiem tot allò que hauríem de veure? Més exemples a: http://www.iespana.es/interesantes/Ilusiones1.htm

En aquest enllaç trobareu exemples literaris del ludibrium oculorum.

A vegades les coses no són el que semblen. Ho recorda aquest vídeo de “This is art”.

Aquí teniu un article de Miquel Àngel Ballester titulat “Plató, de cine”.

Articles del web relacionats:
– El pes de pensar
– Sapere aude
– El poder de la fal·làcia
– L’enamorament, un estat d’imbecil·litat transitòria
– On és la veritat?

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad