Mart, el déu de les arts marcials
Els qui practiquen arts marcials estan imbuïts per l’esperit de Mart (Ares al món grec), déu de la guerra. Fou l’únic fill olímpic que Júpiter (Zeus) va tenir amb la seva esposa Juno (Hera). Altres fills, de rang inferior, que tingué el matrimoni foren Hebe (deessa de la joventut) i Ilita (deessa dels parts).

Mart encarnava la força bruta i sanguinària enfront de la més reflexiva Minerva (Atena), considerada també deessa de la guerra. El mes de març està dedicat a la seva persona. No debades, coincidint amb el bon temps de l’inici de la primavera, era el mes més propici per fer la guerra. A Roma, les tropes desfilaven al Camp de Mart, una àmplia esplanada al nord de la Muralla Serviana. Avui és el nom que rep també a París el vast jardí públic situat als peus de la Torre Eiffel.

 

Venus i Mart (Sandro Botticelli)
Venus i Mart (Sandro Botticelli)

El déu de la guerra el recordam cada dimarts (< Martis dies) i en noms propis com Martí, Marc, Marçal i Marcel·lí. És representat armat de cap a peus, amb casc, cuirassa, llança i escut. Com a animal consagrat tenia el gall. Els romans li atorgaren un paper molt destacat en convertir-lo en pare de Ròmul i Rem, l’origen de la nissaga del Laci. La seva amant principal va ser Venus, deessa de l’amor, amb qui, segons algunes fonts, tengué Cupido (Eros grec).

Mart desarmat per Venus, obra de Jacques-Louis David (1824)
Mart desarmat per Venus, obra de Jacques-Louis David (1824)

L’Ares grec
En l’imaginari grec, Ares va tenir nombroses aventures amoroses. Amb la jove Aglaure va tenir la bella Alcipe, qui seria violada per un fill de Posidó. Com a represàlia, Ares el matà. Aleshores Posidó, enfadat, obligà el déu de la guerra a comparèixer davant d’un tribunal compost pels Olímpics. Estava ubicat al peu del penya-segat on succeí el fet, a l’Acròpolis d’Atenes. El tribunal absolgué l’homicida i, a partir de llavors, aquesta muntanya prengué el nom d’Areòpag (“penya-segat d’Ares”), seu del cèlebre tribunal atenès, encarregat de jutjar els crims d’ordre religiós.

Hercules and Minerva Expelling MarsHèrcules i Minerva expulsant Ares (Victor Wolfvoet II)

Durant la guerra de Troia, Ares va prendre partit a favor dels troians, S’enfrontà amb diversos herois i també va haver de capejar la intel·ligència calculadora d’Atena, la seva gran rival.

Mart i Venus units per l'Amor (Veronés, c. 1580). Nova York, Metropolitan Museum
Mart i Venus units per l’Amor (Veronés, c. 1580). Nova York, Metropolitan Museum

Aquí teniu l’interessant documental “Marte al descubierto”:


Articles del web relacionats:
– La guerra de sexes
– Per què en català es diu “arc de Sant Martí” i en castellà “arco Iris”?
Dies divins
Si vols pau, paga
Adéu als déusCupido concupiscent
Compte a “venerar” massa Venus!
Roma segons Ròmul?

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad