Les ciutats romanes de les Balears
Al segle VII aC els cartaginesos s’instal·laren a Eivissa i Formentera. No s’atreviren a fer el salt a Mallorca i a Menorca, que, en la seva llengua semítica, conegueren com a Ba’lé yaroh (“terra dels mestres de la fona”), que donà Balears. No debades, els seus habitants de la cultura talaiòtica infonien molta de por amb les seves potents pedrades. A causa de la seva escassetat de roba, els grecs batiarien ambdues illes com les Gimnèsies, a dir, les “illes dels despullats (γυμνοι)”. L’apel·latiu, amb tot, també al·ludia als seus útils de guerra (una fona i sovint una llança i un escut). D’aquesta manera, els foners eren vistos com a soldats d’infanteria lleugera (els gimnetes) en contraposició als hoplites, d’armament pesant.
 

A part de Gimnèsies, els grecs també es referien al nostre arxipèlag com a Choirádes, derivat de χοιράς (“escull”), atès que era un lloc ple d’esculls, molt perillosos per a les embarcacions. Els fills d’Homer batiaren cadascuna de les nostres illes amb un terme compost pel sufix -oussa. Així, Formentera era coneguda com a Ofioussa (“terra de les serps”), que, juntament amb Eivissa, constituïren  les Pitiüses (“terra del pins”, πίτυς); Mallorca com a Κromioussa (“terra de les cebes”); i Menorca com a Meloussa (terra del “bestiar”) -el seu nom fenici era Nura.

 

Quint Cecili Metel

Els romans foren els primers a plantar cara als bel·licosos foners. Ho feren el 123 aC a les ordres del cònsol Quint Cecili MetelEl pretext oficial de la conquesta de les Balears va ser que era un niu perillós de pirates, des d’on es posava en perill l’estabilitat i la fluència del comerç romà per les aigües mediterrànies. El primer objectiu fou Mallorca.  L’historiador Florus relata que, en albirar les tropes invasores, els illencs es feren a la mar i les intentaren aturar amb les seves potents pedrades. Això obligà els romans a cobrir les naus amb pells que, per a l’ocasió, serviren d’escut.

Quintus Caecilius Metellus Pius

Moneda amb l’efígie de Quint Cecili Metel

 
Després d’aquesta ràpida batalla naval –que alguns situen davant la Colònia de Sant Jordi-, vingueren les operacions terrestres, molt més llargues, ja que els foners es refugiaren en els seus tumuli (talaiots). Als romans els costà molt acabar amb aquesta resistència. De fet trigaren dos anys a sotmetre Mallorca i Menorca. La matança hagué de ser enorme si tenim en compte que el 121 aC, en tornar a Roma, el Senat atorgà a Cecili Metel el títol de Triumphus. Es tracta d’un títol que només es concedia a aquells capitosts que havien mort més de cinc mil enemics en les seves incursions. Gràcies a aquella campanya el cònsol també seria conegut com el Balearicus.
 
El procés de romanització a les illes va ser imparable. Començà amb la creació d’una xarxa de ciutats, que tenien l’urbanisme de Roma com a model. Així, tots els carrers es distribuïen formant quadrícules al voltant de dos eixos principals: el Cardo (de nord a sud) i el Decumanus (d’est a oest).

pollentia2 crop

Restes de Pollentia (Alcúdia)

 
Mallorca
L’historiador Estrabó diu que, després de la conquesta, Metel establí tres mil colons d’entre els romans d’Ibèria i fundà les ciutats de Palma i Pollentia. Palma agafa el nom de la fulla d’una palmera, símbol de victòria. Es creu que estava situada a la zona del barri de l’Almudaina, entre els carrers Conquistador, Morey, Miramar i Portella. El fòrum de la ciutat ocuparia la cruïlla dels carrers d’Estudi General i Sant Roc. A l’altre extrem de l’illa, a Alcúdia, hi havia Pollentia, que en llatí significa “puixança” i que, amb prop de 18 hectàrees, arribà a ser més important que Palma.
 

És significativa la ubicació estratègica d’ambdues ciutats vora el mar, dominant les dues badies de l’illa. Aquesta ubicació responia a la necessitat de mantenir la seguretat en la comunicació marítima entre la península Ibèrica i Itàlia.

 

A Mallorca, però, també hi hagué altres nuclis urbans. Plini ens parla de Bocchoris. Situada vora el port de Pollença, és una població que ja existia abans de l’arribada dels romans i que tingué l’estatut de federada. L’historiador romà cita igualment dos nuclis més, dels quals encara no s’ha trobat cap vestigi: Guium (possiblement prop de Ses Salines) i Tucis (hipotèticament situada entre Petra i Manacor). 

File0483

Menorca
A Menorca els romans ocuparen els que degueren ser uns antics emplaçaments d’origen púnic, Iamno (a l’actual Ciutadella) i Mago (a Maó). Com a Mallorca, estaven situats un a cada extrem de l’illa: l’un dominava la badia de Ciutadella i l’altre el gran port natural de Maó.
 

Segons Tit Livi, Maó agafà el nom de Mago, el germà d’Anníbal, que es desplaçà fins a l’illa per reclutar foners durant la Segona Guerra Púnica al segle III aC -amb tot, una altra teoria apunta que, en realitat, el topònim significa, en llengua semítica, “protecció”, “escut”. Iamno també prendria el nom d’un general cartaginès (Hannó), encara que, en llengua semítica, pot significar igualment “ponent”. Plini cita una tercera ciutat romana al centre de Menorca: Sanisera. Aquesta estaria situada al lloc que avui ocupa Alaior.

la romanitzaci de les illes balears 18 728

En el seu llibre Menorca Màgica (La isla de la calma, 1990), el divulgador Carlos Garrido menciona una misteriosa ciutat submergida (no sabem si romana) a prop de Ciutadella. El seu nom és Parella o Paradella. Segons la llegenda, com si es tractàs d’un fantasma, només es pot veure el dia de Sant Joan. Surt uns instants de la mar per tornar-se a sepultar de seguida. Tanmateix, el fenomen respondria més aviat a un miratge.

 

Avui a Menorca hi ha dos llocs (possessions a Mallorca) que es diuen precisament Parella i Parelleta, prop de Cala Blanca. En el seu subsòl hi ha la famosa Cova de s’Aigo, declarada Bé d’Interès Cultural el 1966. Les seves cristal·lines aigües amagarien suposadament la misteriosa ciutat. Vet aquí la història d’aquesta llegenda popular interpretada pel grup ciutadellenc Sis de Ponent.

 

 
Eivissa, ciutat federada
L’Eivissa púnica (Ebusus) visqué un procés de romanització diferent del de la resta de l’arxipèlag. Durant les guerres púniques, estigué de part de Cartago. En acabar la contesa, però, no va sortir malparada amb el triomf de Roma. Ben al contrari, tot foren privilegis. Se li atorgà la categoria de ciutat federada, igual que passà amb Bocchoris. Amb aquest nou estatus Eivissa gaudí d’una àmplia autonomia legislativa –els seus habitants fins i tot es lliuraven de fer el servei militar-, econòmica -amb una activitat comercial encara més intensa- i religiosa.
 

El perquè d’aquest tracte de favor és un misteri. Roma només el solia tenir amb els seus aliats. Difícilment s’entendria que aquesta condició es concedís a una ciutat que havia lluitat al costat de l’enemic, a no ser que s’hagués acabat canviant de bàndol, com va fer Gader (Cadis). Però com que cap indici permet pensar tal cosa, també podria ser que, al final del conflicte, s’hagués produït una rendició incondicional d’Eivissa. Als punicoebusitans segurament no els quedà cap altra alternativa, si no volien ser militarment exterminats com els passà als seus veïnats mallorquins i menorquins.

 

Ebusus mantingué les seves institucions de tradició púnica i els seus privilegis amb Roma fins que acabà integrant-se definitivament dins l’engranatge polític de l’Imperi. Fou el 73 dC, en temps de Vespasià, amb la seva conversió en municipi. 
 
El déu de la festa
Eivissa agafa el nom del déu Bes, la versió fenícia del Dionís grec. Es tractava d’una divinitat amb un caràcter marcadament festiu –no és casual, per tant, que avui l’illa s’hagi convertit en un destí del turisme de marxa. Se’l representava com un nan robust i deforme amb un gran fal·lus, sempre traient la llengua.

bes

Deú Bes

 

Adoptat del panteó egipci, Bes es convertí en un dels déus principals dels primers fenicis que s’establiren a Eivissa. La seva cara apareixia en la majoria de les monedes que a partir del segle IV aC s’encunyaren a l’illa.

 

Amb els cartaginesos, Bes compartí protagonisme amb una altra divinitat que avui dia es reprodueix pertot arreu com a atractiu turístic d’Eivissa. El seu nom és Tanit i se la identifica amb l’Astarté fenícia i Afrodita grega. També, per tant, tenia com a atributs l’amor i la fecunditat.

Tanit

Deessa Tanit

 

No va ser fins l’època romana que el topònim de Balears es va fer extensiu a tot l’arxipèlag. Tanmateix, els romans també varen distingir entre Baliaris maior i Baliaris minor, que posteriorment donarien lloc a Maiorica (“major”) i Minorica (“menor”). Pel que fa a les Pitiüses, Eivissa mantingué el seu nom de la dominació púnica, Ibusim (“l’illa dels adoradors de Bes”, l’equivalent al Dionís grec, el déu del vi i la festa). En canvi, l’apel·latiu grec d’Ofioussa va ser substituït pel de Frumentum, en al·lusió al blat que hi hauria a l’illa –una altra teoria diu que l’illa, igual que la península de Formentor, agafa el nom de promontorium (“promontori”).

 

Les necròpolis de Son Real

Els romans també feren ús de les necròpolis de Son Real i de l’Illot del Porros, situades a la reserva natural de la costa de Santa Margalida. La necròpolis de Son Real, també coneguda com a cementeri dels Fenicis, és un conjunt de 110 tombes de caràcter monumental datades ja des de l’edat de ferro. Són quadrades, circulars, rectangulars i amb forma de ferradura. Ocupen una superfície de 800 metres quadrats, on s’han localitzat les restes de 300 persones. L’Illot dels Porros, en canvi, és una petita illa de 3.050 metres quadrats, situada a 100 metres de la costa de davant la necròpolis de Son Real. S’hi han trobat restes de 269 persones en una superfície de 450 metres quadrats.
 

 

Relegatio ad insulam

Curiosament, malgrat romanitzar-les, al caput mundi les illes continuaven essent un lloc inhòspit. Era on anaven a parar els ciutadans corruptes condemnats a relegatio ad insulam (“abandonament a una illa”). Aquesta condemna, perpètua, implicava també confiscació de béns, i per a les classes benestants (honestiores) substituïa la pena de mort.
 

Algunes d’aquestes “estrelles” que acabaren els seus dies a les nostres illes foren: l’orador Vociè Montà, acusat d’injúries contra Tiberi; l’orador i polític Rufus, acusat de cobrar per fer d’advocat (això no era permès a Roma), en temps de Neró; Victor, bisbe de Tunna (Àfrica), en temps de Justinià, per desobediència a les prescripcions de l’emperador.

 

Bibliografia recomanada:
Quetglas, P.J. (eds) Mallorca i el món clàssic. Barcelona: 133-151.
Font, A. (1991) Condenas Criminales en las Baleares Romanas.
Bosch, Amengual i Batle, J. (1986) Baleares Bizantinas, lugar de destierro?

 

Aquest article parla sobre les ciutats romanes de Catalunya.

 

Aquí teniu informació sobre un llibre de l’arqueòleg Bartomeu Vallori sobre la Palma romana. Aquest altre reportatge de Francesc Rotger també és interessant. Parla d’altres possibles ubicacions de la Palma romana.

 

Sobre la Menorca romana, aquí teniu un reportatge d’Andreu Torres titulat “L’insula minor“. I aquest es titula “El llegat romà as Mercadal”.

 

Aquest article parla sobre la romanització de Balears.

 

No us podeu perdre aquest llibre de  Es titula “La cova de l’últim Gimneta”. És una novel·la històrica amb els foners balears com a protagonistes.

 

Aquí teniu la meva intervenció a la secció “Carretònim” del programa “Gabinet de crisi” d’IB3 Ràdio (27/10/2015). En aquesta ocasió ressegueix la petjada romana en els carrers de les Balears en noms com Palma, Cecili Metel, Foners, Magó (que donà nom a Maó), Anníbal, Tagomagoi Lucius Oculacius Rectius:

 

 

Aquest vídeo parla sobre la romanització d’Hispània:

 

 

Articles del web relacionats:

I aquí teniu dos articles del periodista Pere Antoni Pons publicats al setmanari El Temps:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad