Per acabar, cal tenir present una frase de Plini el Vell (segle I dC): Multum legendum esse, non multa (“Cal llegir molt bé, no moltes obres”). En tot cas, però, cal llegir diferents llibres per tenir major capacitat d’anàlisi. En aquest sentit, una frase atribuïda a Tomàs d’Aquino diu: Timeo hominem unius libri (“Tem l’home d’un sol llibre”). Originàriament, en l’edat mitjana, es referia a la persona que, coneixedora a fons d’un sol llibre, era un adversari difícil de superar en una discussió. Avui, però, la frase significa tot el contrari. Al·ludeix a un fanàtic amb qui no pots discutir perquè ho interpreta tot a la llum del seu llibre, que interpreta al peu de la lletra.
Amb motiu del dia de Sant Jordi, aquí teniu la meva intervenció al programa “Balears fa ciència” d’IB3 Ràdio (27/04/2013) per parlar d’etimologies literàries.
Relacionat amb aquest tema aquí teniu unes sentides paraules d’Antoni Riera, articulista del diari Ara Balears (02/10/2015)
“[…] Què ens passa? Què ens ha passat? Des de Güttenberg, des de la invenció de la impremta, el llibre va esdevenir pare putatiu de la saviesa, pou d’on bevien els savis i els qui ho volien ser, cisterna de veritats ocultes, escriptura sagrada de la veritat. Allò que deien els llibres anava a missa. I allò que no hi sortia, idò com si no hagués existit mai. Els nazis, perquè sabien de la seva importància, els cremaven. El feixisme espanyol jutjava els rojos a partir de les seves biblioteques. Perquè llegir era cultura i la cultura ens feia lliurepensadors, i lliures. Després arribà la ràdio, i el cinema, i també la televisió. Avui ja tenim internet, i llibres que ja no són de paper, sinó que caben dins una posteta d’una mica més d’un pam i que podem traslladar d’aquí cap allà. Els graduats universitaris d’avui, fins i tot els més brillants, acaben els seus estudis sense haver hagut d’obrir un llibre durant tota la carrera, perquè ho tenen tot a la xarxa, ho tenen tot digitalitzat. El saber, avui, que torna a ser avui, ja no és tot al paper, i potser per això no el tenim amb la mateixa estima que el teníem […]”.
També són interessants les reflexions del filòsof Xavier Antich sobre l’escriptura en un article titulat “El sentit que sempre ens manca” (Diari Ara, 14/02/2016):
“L’escriptura és com un rastre testimonial i esmicolat de la vida, un residu fragmentari i escapçat, un vestigi dèbil. Però, tot i la seva petitesa, per comparació amb la immensitat de la realitat, l’escriptura aporta allò que, a la realitat, li manca: la significació i el sentit. Perquè només les paraules ens acosten, poc o molt, al sentit de la realitat. Aquesta és una gran paradoxa: encara que les paraules empobreixen la realitat en la mesura que la redueixen, tanmateix l’enriqueixen perquè li aporten sentit. Curiosa batalla, la de les paraules, que sempre aspiren a apoderar-se de la realitat tot sabent que, al mateix temps, en cert sentit, la perden”.
I aquesta és la valoració de Laura Borràs, professora de Teoria de la Literatura. Són paraules extretes del seu llibre “Per què llegir els clàssics, avui?”
“Llegir és tornar a néixer. Néixer a un altre món, el de la ficció, el de la interpretació, imprescindibles per a qualsevol ésser humà. Perquè consumim ficcions des de petits i en formats diversos, perquè llegim el gran text del món i llegir-lo ens ajuda a entendre’l. Diu Emilio Lledó que un llibre és un petit riu de paraules que amaren i fan navegable l’ànima de qui llegeix. Per Emili Teixidor sense llibres seríem desconeguts per a nosaltres mateixos. El llibre com a riu. El llibre com a mirall”.
També cal tenir en compte una cita de Joan Fuster (1922-1992): “Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres”.
Aquestes són els reflexions de Jorge Luis Borges (1899-1986) sobre el llibre: “De los diversos instrumentos del hombre, el más asombroso es, sin duda, el libro. Los demás son extensiones de su cuerpo. El microscopio, el telescopio, son extensiones de su vista; el teléfono es extensión de la voz; luego tenemos el arado y la espada, extensiones de su brazo. Pero el libro es otra cosa: el libro es una extensión de la memoria y de la imaginación.”
I aquí teniu una cita de Ciceró: “Una llar sense llibres és com un cos sense ànima”.
Aquí teniu un emotiu al·legat a favor de la lectura del ministre francès de finances:
Entrades del web relacionades:
– Per què llegim en silenci? La transformació del procés de lectura al llarg del temps. Revista Sàpiens (març 2009, Núm. 77).
– Estimar té un preu
– “Tabula rasa” amb estil
– Biblioteques, la memòria de la humanitat
– Mots que es xiuxiuegen
– L’ABC de l’alfabet: un viatge als orígens de les nostres lletres
– Sant Jordi, un mite universal
No us podeu perdre aquesta entrevista que fa la periodista Anna Guitart, del programa “Tria33” al crític literari Bernard Pivot.
Aquí teniu un reportatge sobre el bibliocaust espanyol, la crema de llibres durant el franquisme.
Aquest article d’Ignasi Aragay es titula “El preu de la memòria”.
Aquí teniu una ressenya del llibre Fahrenheit 451 que parla d’una distopia on un grup de bombers es dediquen a cremar els llibres prohibits pel govern.
Aquí teniu reflexions sobre la lectura d’Emili Teixidor.
Aquest article sobre la lectura també és interessant.
Aquí teniu un article de Jordi Llovet titulat “La lectura”. Aquest altre, del matei autor, reflexiona sobre els escriptors mediàtics. I aquest parla de les manies d’alguns escriptors.
Al llarg de la història també han estat censurades moltes cançons pel culpa de la seva lletra. Aquí teniu una selecció de 14 cançons prohibides.
Aquí teniu un llistat de llibres, fet pel diari Ara, relacionats amb cada moment històric.
Aquí teniu un llistat de cançons inspirades en llibres.
Aquí teniu un llistat de 10 llibres que s’han prohibit al llarg de la història.
Aquí teniu un article de Jorge Luis Borges titulat “El libro”.
Aquí teniu una lliçó interessant de literatura per boca de Nabokov. Aques article de Luis Landero també és una convidada a llegir: “La ilusión de la immortalidad”.
També es recomanable aquesta entrevista al filòsof Rafel Argullol: “Sense la lectura no viatgem cap al nostre interior“. També és interessant aquest article de Narcís Comadira: “Llegir”.
En en el marc d’una exposició a la ciutat alemanya de Kassel, l’artista argentina Marta Minujín ha fet una recreació del Partenó amb més de cent mil llibres prohibits. Es tracta d’un homenatge a la democràcia, un símbol de resistència a la repressió política. En acabar l’exposició, els llibres seran donats a refugiats i a biblioteques públiques de tot Europa.
Xavier Antich té més articles que parlen de la lectura:
– “Què resta, en nosaltres, dels llibres que hem llegit?
– “Llegir és viatjar sense sortir de casa?”
Aquí teniu un article del poeta menorquí Ponç Pons titulat “Hortum in biblioteca”. Aquest altre article de Melcior Comes també reflexiona sobre la lectura.
Aquí teniu un reportatge del diari Ara que parla sobre professors que inoculen el vici de la lectura.
La lectura també és una qüestió de gèneres. En aquest enllaç sabreu per què.
Aquí teniu el llistat de deu llibres que canviaren el món.
Diuen també que llegir, a part de fer-nos més lliures, ens fa més feliços. Aquest altre enllaç us ho explica.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (18/04/2017), reflexion sobre quin sentit té llegir avui en plena era digital.
Aquí teniu l’Alocución al pueblo de Fuente Vaqueros, el discurs que va fer Federico García Lorca amb motiu de la inauguració d’una biblioteca pública al seu poble natal.
I per acabar de reflexionar sobre el valor dels llibres aquí teniu un altre apunt històric interessant. El 1468 el cardenal Bessarió va enviar al dux grec Cristòfor Moro una emotiva carta que reflectia la importància de la seva donació a la Biblioteca Nazionale Marciana, a Venècia. Aquestes foren les seves paraules:
“Si no existissin els llibres, seríem tots rudes i ignorants, sense cap record del passat, sense cap exemple. No tendríem cap coneixement de les coses humanes i divines […]
Umberto Eco, en una conversa amb Jean-Claude Carrière a Nadie acabará con los libros, diu: “El llibre és com la cullera, el martell, la roda i les tisores. Un cop s’ha inventat ja no es pot millorar; ha superat la prova del temps”.
Sobre la literatura a l’ensenyament, heu de llegir aquest article titulat “En època d’exàmens”, de Francesc Foguet.
També podeu llegir aquest article del filòsof Rafel Argullol titulat “Lectura i llibertat” i aquest altre de Xavier Antich titulat “Les lectures que ens fan aixecar la vista“.
I en aquest enllaç trobareu els millors 37 inicis de la història de la literatura.
No Comments