A l’estiu, tothom a la “muntanya”!

Hi ha molta de gent que a l’estiu se’n va a la muntanya fugint de la calor. El que no saben, però, és que allà es trobaran amb la vertadera platja, almenys des del punt de vista etimològic. Platja és el neutre plural del grec πλάγιος i volia dir “flancs, costats oblics”. En un principi, era un terme que s’aplicava, entre altres coses, als vessants de les muntanyes. Amb el temps, aquesta obliqüitat anà baixant fins arribar arran de mar. Així doncs, quan aneu a la muntanya no oblideu agafar la tovallola!

Al voltant de la platja s’ha originat una extensa i rica terminologia. Una d’elles és la de “Rodríguez” per referir-se al pare de família entotsolat que s’ha de quedar a treballar mentre els seus se’n van de vacances vora la mar. Aquí teniu l’origen d’aquesta expressió. 

L'estiu, Mariano Salvador Maella (Museo del Prado, Madrid. Ceres apareix portant una torxa i un feix d'espigues de blat)
L’estiu, Mariano Salvador Maella (Museo del Prado, Madrid. Ceres apareix portant una torxa i un feix d’espigues de blat)

Aquí teniu un article de Jordi Llovet, titulat “Banys de mar”, que explica que això d’anar a la platja a l’estiu és un invent recent. I en aquest altre també reflexiona sobre el mateix. Es titula “Moda paradoxal”.

Aquest altre article parla sobre la moda d’estar bronzejat. I aquest sobre la tanorèxia, l’obsessió per estar sempre bronzejat.

Aquí teniu un reportatge que parla sobre la història de les ulleres de sol.

Aquí teniu un article del dermatòleg Xavier Sierra que parla sobre l’antiga moda de la pell blanca.

nens platja

Nins a la platja, Joaquín Sorolla (1910)

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (07/09/2018), reflexion sobre el sentit d’anar a la platja:

L’estiu és per fer slow life (“vida lenta”) i per seguir la màxima italiana Il dolce far niente” (“la dolçor de no fer res”). Ho explic en aquesta edició del Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (29/06/2018):


Aquí teniu pintures de banyistes.

I per acabar, retré un petit homenatge a la platja amb el primer anunci d’Estrella Damn que es va filmar a les Balears el 2009. És el de Formentera. Per mi és el millor de tots! 


I quan parlam de platja no podem obviar la més famosa, la d’Ipanema, a Rio de Janeiro (Brasil), que es va immortalitzar amb aquesta canço “Garota de Ipanema”:

I aquí teniu l’estiu pintat per Giuseppe Arcimboldo. En aquest vídeo trobareu més informació sobre aquesta obra.

Giuseppe Arcimboldo
Giuseppe Arcimboldo

Articles del web relacionats:
– Els biquinis són la bomba!
L’origen mitològic de l’hivern

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad