L’origen dels noms i cognoms catalans
Tot i els antecedents romans, a Catalunya l’ús dels cognoms es començà a generalitzar a partir del segle IX amb el feudalisme. A les Balears arribaren amb la conquesta catalana. El ventall d’afegitons al nom propi fou infinit, des d’oficis fins a malnoms. Al segle XIX la llei espanyola de registre civil imposà el doble cognom. La xerrada intenta fer un recorregut per la història dels nostres noms i cognoms, tot explicant les seves etimologies.
 
La conferència s’ofereix des del CACIM (Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca). La trobarau al final d’aquest document en l’epígraf “Xerrades sobre tradició clàssica”.
 

Conferència impartida a:

  • Biblioteca de Sóller Guillem Colom i Ferrà, dins el cicle de conferències sobre tradició clàssica (23/11/2023).
  • “Dilluns de l’Obra”, a l’Obra Cultural de Manacor (24/01/2022).
  • II Congrés de la Societat Onomàstica (Manacor, 24 d’octubre 2014).
  • XV curs d’història a Muro (10 de desembre de 2013)
  • Acampallengua 2012 (Manacor, 3 de juny 2012).

Articles del web relacionats:

Aquí teniu la conferència que vaig impartir a l’Obra Cultural Balear de Manacor, dins del marc “Dilluns de l’Obra” (24/01/2022):

 

Aquí teniu el capítol del programa “Téntol” d’IB3 TV dedicat als llinatges:

I aquí teniu la meva intervenció al programa “Balears fa ciència” d’IB3 Ràdio (23/06/2012) per parlar sobre l’origen dels noms i cognoms catalans.

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad