“El femení en la llengua no és una qüestió de reivindicar, sinó de donar a conèixer”
Entrevista a la filòloga Eulàlia Lledó, estudiosa del llenguatge sexista, publicada l’agost de 2008 en el setmanari El Temps (Núm. 1.263)

La filòloga Eulàlia Lledó, investigadora dels biaixos sexistes de la llengua, parla per a EL TEMPS sobre la generalització del gènere femení en les paraules, una polèmica que encetà fa poc la ministra d’Igualtat, Bibiana Aído. 

Una llengua és una manera de veure el món. El problema, però, és que sovint aquest món només s’ha vist des de l’òptica masculina. Encara ressonen els “miembros y miembras” de la ministra d’Igualtat, Bibiana Aído. Aleshores no faltaren els homes que se li llançaren al coll per atrevir-se a “destrossar la llengua”. Però Eulàlia Lledó, doctora en Filologia Romànica, analitza la polèmica amb tranquil·litat. Col·laboradora de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat de Lleida, el seu àmbit d’estudi són els biaixos sexistes i androcèntrics de la literatura i la llengua. És per això que té arguments de sobres per als més reticents als canvis. Valora molt que el lehendakari Ibarretxe adreci els seus discursos als “bascos i basques”. Lledó recorda, a més, que “els drets de la dona són drets humans” i que, per tant, “el feminisme és la defensa dels drets humans”.

La llengua, està massa masculinitzada? No és una qüestió ni de massa ni de poc. De la mateixa manera que les experiències dels homes queden reflectides en les formes gramaticals corresponents, les de les dones també poden quedar-hi. Si es parla en masculí d’un grup humà compost per homes i dones, el que es fa és que aquestes dones les deixem de veure i deixem de comptar amb elles.

Així doncs, el que no s’anomena no existeix? Jo el que diria és que el que no s’anomena existeix pitjor, té una vida més precària. En el camp simbòlic, la no designació és dolenta i és símptoma de donar una relativa importància a allò que no s’anomena.

Per continuar llegint cliclau aquí

La lingüista Carme Junyent té una opinió bastant diferent sobre el llenguatge sexista. Així ho manifesta en aquesta entrevista de Vilaweb.

Articles del web relacionats:
 Tragèdies femenines
– Realment la dona va néixer d’una costella?
– Les noves amazones
– L’ofuscació del feminisme

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad