Xile, Espanya: dues maneres diferents d’encarar una dictadura

Reportatge publicat el novembre de 2003 a la REPÚBLICA VIRTUAL, revista de Girona editada per Le Monde Diplomatique.

Enguany s’han complert 30 anys d’aquell 11 de setembre xilè de 1973 en què un cop d’Estat va acabar amb la vida del president socialista Salvador Allende i va col·locar en el poder, durant 17 anys, al dictador Augusto Pinochet. L’insòlit clima de recuperació de la memòria històrica que caracteritzà la celebració de l’efemèride al país sud-americà provocà a Espanya una certa enveja sana. I és que respecte al nostre particular 11 de setembre xilè, el 18 de juliol de 1936 -el dia de l’Alzamiento Nacional que comportà 3 anys de guerra civil i 36 de règim franquista- l’amnèsia és absoluta. En el següent reportatge, a partir d’una lectura acurada de la dictadura de Pinochet i de Franco, es pretén analitzar les diferents maneres com les democràcies de Xile i Espanya han encarat els seus respectius passats autoritaris.

El setembre a Xile és un mes de sentiments contraposats. És el mes de l’esbarjo on, amb motiu de les “Fiestas Patrias”, tothom celebra amb orgull la Independència de Xile de 1810 ballant cuecas i menjant empanadas i anticuchos; però també és el mes de les divisions a causa de la commemoració del cop contra Allende. “Sobre els fets de l’11 de setembre de 1973 no ens podrem reconciliar mai, ja que és impossible que tots ens posem d’acord per acceptar una mateixa veritat històrica”, apunta Max Colodro, un sociòleg assessor del govern xilè en temes internacionals.

Aquest any, la celebració del 30è aniversari del cop d’Estat es va viure amb un especial esperit de revisió històrica: al llarg dels 13 anys de democràcia mai s’havia parlat tan extensament i sense embuts sobre aquells fets sagnants en seminaris, exposicions i mitjans de comunicació -la televisió per primer cop ensenyà les impactants imatges del bombardeig dels dos avions Hawker Hunter de la Força Aèria xilena contra el Palau de La Moneda-. D’aquesta manera s’acabà amb la pretensió de “primer oblit, després reconciliació” del pinochetisme sociològic. Tot plegat fou una tasca divulgativa molt important en un país de 15 milions d’habitants el 52% dels quals té menys de 30 anys.

La mirada al passat també portà un gest polític sense precedents: la decisió del president Ricardo Lagos -el primer militant socialista en el poder després de Salvador Allende- d’organitzar una sèrie d’actes institucionals per reivindicar la figuradel seu antecessor. S’instal·laren dues plaques commemoratives a la sala del palau presidencial on es va suïcidar l’exlíder socialista; la sala d’audiències del ministeri de l’Interior fou rebatejada amb el nom de Salvador Allende i en una de les seves parets es penjà un quadre hiperrealista amb el seu retrat; es reobrí la porta Monrandé 80, la històrica entrada privada dels presidents de la República -clausurada pel règim militar després del bombardeig-, per on l’11 de setembre de 1973 els bombers van treure el cos sense vida d’Allende cobert per una flassada;se celebrà una cerimònia ecumènica a l’interior de La Moneda amb centenars d’assistents, on els grans absents foren els partits de l’oposició; i s’autoritzà una multitudinària manifestació a la Plaza de la Constitución, davant la seu de l’executiu. “Només falta que canonitzin Allende”, va dir amb ironia l’esposa de Pinochet, Lucía Hiriart, enmig d’aquesta allau d’homenatges.

Per continuar llegint cliclau aquí.

Aquí teniu l’últim discurs del president Salvador Allende minuts abans de suïcidar-se l’11 de setembre de 1973:


Articles del web relacionats:
– L’odi soterrat
– Francoland?
La Feixina com a símptoma

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad