Per què Amèrica no es diu Colúmbia?
Extracte del reportatge publicat a la revista Sàpiens (maig 2016, Núm. 168)

Paradoxalment, el Nou Món no agafa el nom del seu descobridor, sinó de la persona que el reconegué com un continent a part. Poc es pogué imaginar el florentí Americo Vespucci abraçar la glòria eterna per culpa d’un embull de mil dimonis. 

La comèdia dels errors començà el 1503 amb l’aparició d’una carta titulada Mundus novus (“Nou món”). El seu autor, un tal Americus Vesputius, un mercader nascut a Florència el 1454, narrava a Lorenzo de Mèdici el tercer viatge que havia fet el 1501 als confins de l’oceà Atlàntic. Concretament havia trepitjat Brasil mesos després que hi arribessin Yáñez Pinzón y Álvares Cabral, els seus descobridors oficials.

Mundus novus era el primer opuscle que relatava amb tot luxe de detalls i de manera amena un gran viatge per terres llunyanes. “Si enlloc –deia- existia el paradís terrenal, no podia ser molt lluny d’aquí”. Vespucci, amb una sòlida formació humanística, no dubtava a afirmar que allà on havia arribat no era l’Índia, sinó una terra completament nova i desconeguda entre Àsia i Europa.

Pocs anys enrere, entre 1492 i 1493, en les seves dues primeres expedicions, Cristòfor Colom ja havia explorat diferent illes del Carib (La Española, Cuba, etc.). El 2 d’agost de 1498, però, en el seu tercer viatge, arribà al golf de Paria, a l’actual Veneçuela. Amb tot, Colom pensà que aquelles contrades formaven part d’Àsia […].

Sabíeu que la festa del dia de la hispanitat (antigament coneguda com “el día de la raza”) va ser idea d’un mallorquí, Antoni Maura, president del govern espanyol el 1918? Ho explic en aquest article publicat al diari Ara Balears. Aquí teniu més informació sobre el Dia de la Hispanitat.

Aquí teniu una reflexió sobre el 12 d’octubre, de Ferran Sáez. Aquest altre article de Quim Curbet (“La hispanitat mutilada”) també està molt bé.

Aquest article parla sobre la mentida de la creació d’Espanya.

Aquest article parla sobre la conquesta i no descobriment d’Amèrica.

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (12/10/2018) reflexion sobre el sentit del Dia de la Hispanitat:

Aquí teniu l’etimologia d’algunes paraules del descobriment d’Amèrica:

Sabíeu que va ser Mussolini qui va impulsar l’origen genovès de Colom? Jo, però, agran cap a ca nostra, i m’estim més pensar que era mallorquí. L’investigador Gabriel Verd defensa que era de Felanitx. Ja ho diu la famosa cançó d’Ossifar “Tòfol Colom, de Felanitx a Washington”:

I aquí teniu un gran gag del Polònia sobre l’arribada de Colom a Amèrica:


 
Articles del web relacionats:
El mapa etimològic dels continents
El problema de ser espanyol
– “¡Antes roja que rota!”

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad