L’odi soterrat
Article publicat a l’Ara Balears (14/08/2016)

Durant força temps molts pobles de Mallorca han viscut engalavernats per un odi soterrat. Tot va començar fa vuitanta anys. A les cinc i quart del matí del 16 d’agost de 1936 desembarcaven uns 1.500 soldats republicans a la costa de Llevant de l’illa. Feia un mes que havia esclatat la guerra civil. La Generalitat havia encomanat al capità Albert Bayo la conquesta de les Balears. Després d’haver-se fet amb les Pitiüses gairebé sense cap mena de resistència, l’objectiu era l’illa gran. Tot feia pensar que seria una ocupació igual de plàcida.

DalíConstrucció tova amb mongetes bullides (Premonició de la Guerra Civil), Dalí, pintat el 1936, sis mesos abans que començàs la guerra civil

Els republicans tan sols es trobaren amb un grup de vinc-i-cinc falangistes a Porto Cristo. En lloc, però, d’avançar cap a Manacor i Palma, es varen entretenir a saquejar cases i a cercar menjar. Això va ser aprofitat pels nacionals per passar al contraatac. El setge s’estrenyeria amb l’ajuda de la Itàlia feixista de Mussolini, que, patrocinada pel banquer Joan March, seria liderada per Arconvaldo Bonacorsi, més conegut com a conde Rossi. Amb aquells reforços, l’operació del capità Bayo acabaria essent un fracàs.

El 4 de setembre, al cap de dues setmanes, les tropes republicanes es reembarcaren per ordre del Govern de Madrid. Unes dues-centes persones, però, quedaren a terra. El conde Rossi no tengué miraments amb cap  d’elles. Tutti i rossi fucilati  (“Tots els rojos afusellats”) era el seu crit de guerra que li traduïa davant tothom el pare Julià Adrover, un capellà mallorquí que volgué imbuir de legitimitat divina aquella croada. Fou molt impactant l’assassinat de cinc joves milicianes que, en ser capturades, varen ser acusades de prostitutes i sotmeses a l’escarni públic. Violades fins a l’extenuació, serien afusellades el 5 de setembre.

conde rossi

Conde Rossi

Ningú no pogué aturar la bístia desbocada del conde Rossi, un fanfarró amb set de sang i de sexe -eren sonades les seves orgies a l’Hotel Mediterráneo de Palma. Els seus quatre mesos a l’illa deixaren més de dos mil morts i molta por. Cada nit, els seus homes, coneguts com a “Los dragones de la muerte”, passaven casa per casa i s’emportaven els rojos al cementeri de Son Coletes de Manacor per ser afusellats. També es volgueren buidar els camps de concentracions i les presons de Mallorca -una de les més saturades era la de Can Mir de Palma, a l’espai que ocupa ara el cine Augusta. Davant la impossibilitat de la justícia militar d’imputar als presos cap càrrec, es començà per enviar-los per grups al seu lloc d’origen. El seu destí, però, era la mort. Més d’un veïnat es despertava a mitja nit espaordit pel so eixordador de les metralladores. Sovint alguns cadàvers eren deixats a les cunetes de les carreteres com a senyal d’avís a la resta de “desafectes al règim”.
 
Tant d’horror seria recollit per l’escriptor francès Georges Bernanos en el llibre Els grans cementeris sota la lluna, publicat a París el 1938 enmig de fortes crítiques des d’Espanya -la filòsofa Hannah Arendt el va definir com “el més important pamflet contra el feixisme”. El 1934 Bernanos s’havia instal·lat a Mallorca amb la seva família a la recerca d’una vida més econòmica. Catòlic, monàrquic i dretà militant, en un principi havia vist amb bons ulls el “Alzamiento”. De seguida, però, se’n desentengué en veure els excessos dels falangistes. L’autor francès parla d’una política orquestrada de “depuració” que responia a “venjances personals” i que comptà en tot moment amb la indiferència del bisbe de Mallorca d’aleshores, Josep Miralles. El seu silenci fou especialment clamorós quan es produí l’assassinat de Jeroni Alomar Poquet, un capellà de Llubí que no volgué callar.

fosses
 
La repressió planificada s’acarnissà especialment amb els polítics republicans. Els somnis de llibertat del batle de Palma (Emili Darder), de Manacor (Antoni Amer “Garanya”) o d’Inca (Antoni Mateu) foren escapçats en nom de la barbàrie. La postguerra silencià els seus noms. Així els falangistes aconseguiren el seu objectiu. Passaren els anys i se succeïen les generacions. La gent gran, però, a pesar de la por, no oblidava. Als pobles tothom sabia qui havia matat a qui. Familiars de represaliats havien de canviar de vorera en topar-se de cara amb uns botxins que es passejaven impunement. Hi havia un odi soterrat, mirades d’impotència enverinades d’ira.
 
Per sort fa vuit anys vàrem poder conèixer de primera mà els testimonis del bàndol dels vençuts -molts avui ja morts- gràcies a la sèrie documental “Memòria i oblit d’una guerra”, de l’extinta Televisió de Mallorca. Va ser així com vàrem descobrir la nostra història robada. El més trist, però, de tot plegat és que la justícia s’hagi torbat vuitanta anys a arribar. No debades, ara, a instàncies d’una llei balear aprovada sorprenentment per unanimitat, els cadàvers d’aquella ignomínia ja podran rebre una sepultura digna, fora de les fosses comunes. En una democràcia tan amnèsica i volgudament ineficient aquest és l’únic consol per a tant d’odi soterrat.

En aquest enllaç podeu veure el vídeo del programa documental “Memòria i oblit d’una guerra” dedicat al desembarcament a Mallorca de les tropes republicanes del capità Bayo.

Aquí teniu articles de memòria històrica de Miquel López Crespí.

Vint víctimes de Mallorca ja tenen en record seu les famoses pedres Stolpersteine:

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (21/12/2018) reflexion sobre la importància de la memòria històrica i sobre les pedres de la memòria, les Stolpersteine:

 

Aquí teniu una introducció de la guerra civil a les Balears feta pel professor Jaume Salvà:

 

Aquest altre capítol parla de Georges Bernanos a Mallorca. TVE també li dedicà un programa.

Aquí teniu un enllaç amb petites biografies dels republicans represaliats a Mallorca durant la Guerra Civil.

Aquest altre article també és interessant. Es titula: “Predicadores armados: los curas que mataron a rojos y dieron gracias a Dios”.

En aquest reportatge de l’Ara Balears trobareu més informació sobre Jeroni Alomar Poquet, el capellà que assassinà el franquisme.

Aquest reportatge de Maria Llull es titula “La repressió franquista a Mallorca: planificada i sanguinària”.

Aquí teniu un article de Tomeu Garí sobre com es desenvolupà a les Balears el cop d’estat del 18 de juliol.

Aquí teniu la història de les cinc milicianes catalanes que mataren els feixistes a Mallorca.

El capítol 14 del program d’IB3 “Una mirada cap enrere”, titulat “El vol de Núria”, també parla de la presència del conde Rossi a Mallorca.

Aquí teniu un reportatge de l’historiador Bartomeu Garí sobre l’esclat de la Guerra Civil a les Balears. Aquest altre reportatge de l’historiador Antoni Tugores també és prou interessant.

En aquest altre hi ha un resum prou detallat de la repressió franquista a Mallorca. Aquest altre dossier també està molt bé.

Aquí teniu informació sobre la repressió a Manacor.

Aquí teniu 20 preguntes clau sobre Franco.

Aquí teniu tota la informació de la revista “Memòria civil” dedicata a la repressió franquista a Mallorca. 

Aquí teniu una entrevista a David Ginard. Parla sobre la figura d’Aurora Picornell.

Aquest article parla sobre la corrupció en temps del franquisme.

Aquí teniu el llibre dels historiadors Manel Santana i Antoni Marimon: “Les emigracions forçades del franquisme”.

Aqí teniu el documental del “Zoom”, d’IB3TV titulat “Fosses, la veritat als ossos”.

Aquí teniu articles meus de Memòria Històrica de la secció “Turista de coa d’ull” de l’Ara Balears:
– Camps de concentració al paradís
– L’exili de les idees 
– La tragèdia silenciada del Constància 

I aquest vídeo de TV3 parla de la repressió que va dur a terme el conde Rossi a Mallorca:

 

Aquí teniu el documental D’una illa hom no en pot fugir.

Articles del web relacionats:
– La Feixina com a símptoma
Per què va fracassar el desembarcament de Bayo?

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad