Pot ser masoquista un sàdic?
Aquesta és la gran pregunta. El masoquisme és un comportament sexual en què l’excitació eròtica ve provocada pel sofriment físic. Agafa el nom de Leopold Ritter von Sacher-Masoch (1836-1896), un novel·lista austríac, autor d’obres molt desinhibides per a la seva època. Una d’elles és Venus de les pells (1870). Parla de l’esclavatge amorós d’un home a mans d’una dona dominant. L’home es fa lligar, pegar i humiliar per una dona corpulenta vestida amb tot de pells. Diuen que Masoch no només descrivia en la ficció aquestes pràctiques sexuals, sinó que també les duia a terme.

Leopold Ritter von Sacher-Masoch
Leopold Ritter von Sacher-Masoch
 
El sadisme, en canvi, és un comportament sexual en què la satisfacció eròtica ve provocada pel sofriment físic infligit a una altra persona. Per extensió, sàdic s’aplica a qui es complau en el sofriment d’una altra persona, sense que hi hagi d’haver necessàriament cap actitud sexual. Aquestes paraules s’inspiren en el marquès de Sade (1740-1814), un escriptor francès amant de la disbauxa. En les seves obres va crear personatges amb un comportament eròtic molt escandalós.

Marquès de Sade
Marquès de Sade
 
Tot i que en vida no va veure res publicat, Sade va ser acusat de pornògraf. Després d’haver passat per diferents presons, finalment va ser enviat a un manicomi, on morí. Sovint es parla de sadomasoquisme per referir-se a la coexistència, en una mateixa persona, de pulsions sàdiques i masoquistes.

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad