Matar el missatger en temps de la postveritat

En temps de la “postveritat”, el president nord-americà Donald Trump prefereix matar el missatger, és a dir, prefereix culpar els periodistes que donen males notícies en lloc d’assumir-ne la seva pròpia responsabilitat. Aquesta expressió es va començar a gestar a l’antiguitat.

 

L’historiador grec Plutarc (segles I-II dC), en una de les seves Vides paral·leles, ens parla del militar romà Lucul·le i de les seves guerres a Àsia Menor contra Mitridates del Pont al segle I aC. Segons el relat de l’historiador, el rei armeni Tigranes el Gran, aliat i gendre de Mitridates, s’enfadà molt quan un missatger el va avisar de l’arribada de Lucul·le. Per no sentir aquella mala notícia, el monarca optà per tallar el cap a l’emissari.

 

L’expressió “matar el missatger” queda molt ben reflectida en la pel·lícula 300, que parla de la batalla de les Termòpiles, que va suposar la primera derrota dels grecs contra els perses en el transcurs de les Guerres Mèdiques. És el moment en què Leònides, rei d’Esparta, rep un missatger del rei Xerxes, el qual li demana la submissió de les polis gregues. Davant aquella provocació, Leònides el llança a un pou. Avui Trump segueix la mateixa consigna dels dèspotes de l’antiguitat. Haurem de veure, però, fins quan podrà mantenir aquesta estratègia tan infantil.

 

 

 

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (13/06/2017), reflexion sobre el concepte postveritat.

Segons Edwy Plenel, director Mediapart, diari digital francès conegut per les seves investigacions, els tres enemics tradicionals del periodisme: “La propaganda, els rumors i les emocions”. I té tota la raó del món. Ho explica Esther Vera, directora del diari Ara, en aquest article.

 

Articles del web relacionats:
– Les llavors de la discòrdia
– Fama, la deessa de la postveritat
– 
La veritat de la mentida
– Paraules adulterades
– On és la veritat?
– Les guerres mèdiques, el primer xoc de civilitzacions de la història
– Heròdot, el primer periodista de la història

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad