Les arrels occidentals de la misogínia: la història d’un estigma

La misogínia a Occident té un llarg recorregut històric, des d’Eva bíblica fins a la Pandora grega. El món clàssic, però, hi va haver personatges que es rebel·laren contra el patriarcat: Medea, les amazones o Helena d’Esparta. A Anglaterra, a finals del segle XIX, va ser quan va néixer el feminisme com a moviment organitzat. A mitjan del segle XX la pensadora francesa Simone de Beauvoir digué “No es neix dona, s’arriba a ser-ho”. La xerrada pretén donar una visió antropològica i sociològica d’una de les grans xacres de la història de la humanitat: la misogínia.

La conferència s’ofereix des del CACIM (Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca). La trobarau al final d’aquest document en l’epígraf “Xerrades sobre tradició clàssica”.

Conferència impartida a:

  • Espai Climent Garau, Bunyola (31/03/2023)
  • Ca n’Oleo (Palma). Som UIB (25/11/2022)
  • Festival Maremàgnum de Cultura Clàssica de Palma (08/04/2022).
  • Centre Flassaders de Palma. II edició del Seminari de Pensament de l’Institut d’Antropologia de les Illes Balears (09/11/ 2018).
  • Biblioteca de Binissalem (07/03/2018).
  • Biblioteca de Sineu (08/03/2018).

Aquí teniu un enllaç de TV3 amb petites píndoles sobre la revolució de les dones.

Amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere (25 de novembre), a Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (06/12/2016), reflexion sobre la història de la misogínia:

Amb motiu del Dia Mundial de la Dona (8 de març), a Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (09/03/2018), reflexion sobre el feminisme a partir de la cita de Simone de Beauvoir: “No es neix dona, s’arriba a ser-ho”:

 

Articles del web relacionats:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad