El mapa etimològic dels continents
Mapamundi de Ptolomeu (segle XX dC)
 
La paraula continent prové del verb llatí continere, que, a més de “contenir”, també significa “mantenir-se unit”. Foren els romans qui encunyaren el tecnicisme terra continens, és a dir la “terra que es manté unida”. Ho feren per referir-se a àmplies extensions de terra que només se separen entre si per mars. Amb el temps caigué la primera part de l’expressió. Va ser així com sorgí la nostra paraula continent. Els romans conegueren tres continents: Europa, Àfrica i Àsia. La paraula Amèrica apareixeria al segle XVI i Oceania, al XIX.

el mapa de herodotoMapa d’Heròdot (segle V aC)

Europa
El nostre continent agafa el nom de la princesa fenícia Europa. Era filla dels reis de Tir (Líban), Agènor i Telefassa. Avui el seu rostre és present en un lateral dels bitllets de la zona euro i en les monedes gregues de dos euros. L’etimologia popular diu que Europa prové del grec εὐρύς (“ample”) i d’ ωψ (“mirada”). L’etimologia científica, en canvi, la vincula amb l’arrel semítica ereb, que significaria “terra de l’ocàs”, atès que, des d’una perspectiva asiàtica, és la terra on mor (occido, en llatí) el Sol, és a dir, Occident.
 
Segons la mitologia, Europa va ser raptada per Zeus, que, per a l’ocasió, es transformà en un brau blanc. Se l’endugué fins a Creta, on s’hi uní carnalment. D’aquella unió naixeren Minos, Radamant i Sarpedó. El patriarca olímpic convertiria la seva presa en reina de l’illa. Amb el temps el seu nom serviria per batiar tot el nostre continent.

RubensEl rapte d’Europa (Rubens)

 
Àfrica
El nom d’Àfrica estaria relacionat amb la veu bereber o amazigh ifri, que significa “cova”. Amb tot, al segle I dC l’historiador judeoromà Flavi Josef popularitzà una etimologia popular, segons la qual el nom d’aquest continent provindria d’Epher, un net d’Abraham que envaí Líbia. En canvi, Isidor de Sevilla, home dotat d’una gran fabulació, el relacionà amb el llatí apricus (“assolellat”).
 
Àsia

Aquest nom l’emprà al segle V aC l’historiador grec Heròdot per referir-se a la regió d’Anatòlia. Heròdot es mostra desconcertat pel fet que tres noms de dona s’utilitzin per a descriure una massa enorme i substancial de la terra: EuropaÀsia, i Líbia, referida aÀfrica. Finalment assegura que, segons els grecs, el nom d’Ἀσία al·ludia a l’esposa del tità Prometeu (segons altres versions, era la seva mare). Els lidis, en canvi, deien que el nom del continent provenia d’Asias, fill de Cotis, descendenty d’un monarca frigi.

Amb tot, la hipòtesi més estesa és que Àsia està connectat amb el terme acadi “(w)aṣû(m)”, que significa “sortir” o “aixecar-se” en al·lusió al Llevant, allà on “es lleva” el Sol. Així doncs, Àsia seria “la terra d’on surt el sol”.

 
Amèrica
El Nou Món agafa el nom d’Americo Vespucci, un mercader nascut a Florència el 1454. Va ser el primer a defensar que aquelles terres trepitjades per Cristòfor Colom no eren l’Índia, sinó una terra completament nova i desconeguda entre Àsia i Europa. El nom d’Amèrica aparegué per primera vegada al Cosmographiae Introductio (1507), del cartògraf alemany Martín Waldseemüller.

 America cont

Els dos pols del continent americà també tenen una història etimològica curiosa. Àrtic prové del terme grec ἄρκτος, que significa ós o óssa –d’on també deriva Artur. L’Antàrtida es deia així perquè al·ludia a la constel·lació d’Óssa Major que senyala el Pol Nord. El seu contrari acabaria essent conegut com a Antàrtida ανταρκτικος, és a dir, “terra que s’oposa a l’ós” (curiosament a l’Antàrtida no hi ha óssos).

Oceania
El nom del cinquè continent va ser encunyat el 1812 pel geògraf francès Cornad Male-Brun. Ho feu basant-se en el déu tità Ωκεανός personificat en el riu que, segons els grecs, envoltava el disc pla que era la terra. Oceania està compost per una multitud d’illes (la més gran és Austràlia) repartides pel Pacífic, el major oceà del món.

Oceanus IstArchMu764c

Oceà

La volta al món
Tots aquests continents es pogueren circumnavegar per primera vegada al segle XVI. Va ser gràcies a l’empenta de l’expedicionari portuguès Fernando de Magalhanes. Aleshores la superstició popular era que la terra devia ser plana i que, en arribar al final, es produiria una caiguda lliure. Tanmateix, Magalhanes només s’havia proposat arribar a les Índies per la ruta occidental, en lloc de la ruta ja coneguda de l’oceà Índic. En no rebre el suport del rei Manuel de Portugal, tocà a la porta de la corona espanyola, que acceptà finançar-li l’expedició.

fernando de magallanes 538ccee0 800x952

El 20 de setembre de 1519, vint-i-set anys després de l’arribada de Colom a Amèrica, Magalhanes salpà amb cinc vaixells i amb 250 homes des de Sanlúcar de Barrameda (Cadis). No seria una travessia fàcil. El 90% de la tripulació sucumbiria a causa de la fam, l’escorbut, desercions…. El mateix Magalhanes va morir el 1521 mentre lluitava contra uns indígenes en una platja de Filipines. El va substituir al capdavant de la travessia el basc Juan Sebastián Elcano.

Elcano es dirigí cap a la punta d’Àfrica i després enfilà l’Atlàntic. Arribà a bon port al cap de tres anys, el 1522, amb només un vaixell dels cinc que formaven la flota. De seguida, anà a veure l’emperador Carles V per presumir de gesta. Tanmateix, la seva històrica volta al món va ser una carambola, ja que els plans inicials de l’expedició era apoderar-se de la ruta de les espècies. L’almirall basc moriria al cap de quatre anys de trepitjar terra.

juan sebastian elcano 9b2c8473 800x992Juan Sebastián Elcano

Aquest vídeo també explica l’origen etimològic dels continents:

I aquí teniu informació sobre les arrels del Vell Continent.

arrels del Vell Continent 2562953916 75605869 987x900INFOGRAFIA: ESTHER UTRILLA PÉREZ

Aquest enllaç recull una infografia molt interessant sobre les banderes del món.

 

Articles del web relacionats:
Europa, la de “mirada ampla”
– El rapte d’Europa
– Per què Amèrica no es diu Colúmbia?
– Topònims, entre la realitat i la ficció
– Topònims grecs que deixen marca
– Topònims italians que deixen marca
Atles que sostenen el món

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad