Mediterrani, un mar de paraules

El Mediterrani, el Mare Nostrum dels romans, ens ha regalat un munt d’etimologies: arxipèlag, maremàgnum, broma, nostàlgia, lesbianisme, sincretisme, xusma… Les seves aigües, però, també foren escenaris de molts episodis mitològics. Durant la seva odissea cap a Ítaca, Ulissesvíctima de la ira de Posidó, s’hi trobà amb monstres com les sirenes, ciclops, Escil·la i Caribdis o amb femmes fatales com Cal·lipso o Circe. El troià Eneas, tal com passa amb els actuals refugiats sirians, també visqué el seu propi periple marítim per arribar a les portes d’Europa (Itàlia), fugint de la guerra. La conferència pretén donar a conèixer el ric patrimoni lingüístic i cultural que amaga el nostre el «pont de mar blava» que cantava el 1993 Lluís Llach.

La conferència s’ofereix des del CACIM (Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca). La trobarau al final d’aquest document en l’epígraf “Xerrades sobre tradició clàssica”.

 

Conferència impartida a:
– Museu Marítim de Mallorca (16/04/2021)

Articles del web relacionats:
– Un mar d’etimologies
– Mar Jònic en honor a la vaca amant de Zeus
La Posidònia de Posidó
 Grecs a la Mediterrània
– Mediterrani, un mar de llengües
– Realment Ulisses tenia una síndrome?

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad