Midas i l’avarícia
L’avarícia és un dels set pecats capitals. El terme té dos significats: desig excessiu i desordenat d’adquirir riqueses per guardar-les; o continència excessiva en les despeses. En la seva etimologia trobam el verb llatí aueo (“desitjar”). En relació al primer significat, en castellà es diu “La avarícia rompe el saco” –el seu equivalent castellà és “Qui tot ho vol tot ho perd”. Això mateix passà, en la mitologia grega, a Midas, un rei molt ric de Frígia (Turquia), una de les terres més copioses en minerals de l’antiguitat. Estava tan obsessionat amb l’or que, des del seu luxós palau, es passava els dies comptant les seves monedes.
 
Segons una versió del mite, un dia el sàtir Silè, membre del seguici de Dionís, es perdé per aquelles contrades turques. Midas, en reconèixer-lo, el va lliurar al seu preceptor. El déu del vi i la disbauxa, per tornar-li el favor, li digué que faria realitat qualsevol dels seus desitjos. Midas demanà que tot el que tocàs es convertís en or. La felicitat per aquell do durà poc. En portar-se un tros de pa a la boca es trobà amb un tros d’or i el mateix li passà amb el vi. Tanmateix, el que el va colpir més va ser quan va acariciar la seva filla i aquesta es va transformar en estàtua d’or.

Midas i Dionís (Poussin)
Midas i Dionís (Poussin)
 
Entotsolat, mort de fam i de set, ric i miserable alhora, Midas es va adonar del seu error i va suplicar a Dionís que l’alliberàs d’aquell suplici. Per aconseguir-ho, el déu li ordenà rentar-se les mans a les aigües d’un riu proper. El bany va eliminar el poder de Midas i des de llavors l’arena d’aquell riu es va convertir en or.

Canyes dipositàries d’un gran secret
Des d’aleshores, Midas va avorrir les riqueses i es va dedicar a gaudir de la natura. Un dia fou requerit per fer de jutge en el concurs entre el sàtir Pan, que tocava la siringa ( una mena de flauta), i Apol·lo, que tocava la lira. Midas no dubtà a donar per vencedor Pan, de qui s’havia convertit en un seguidor incondicional. Això no agradà gens a Apol·lo, que, com a venjança, li féu créixer orelles d’ase.

Midas i les orelles d'ase
Midas i les orelles d’ase
 
Midas va intentar amagar-se aquelles peludes i deformes orelles sota una gorra. El seu barber, però, va descobrir el secret en tallar-li els cabells. Incapaç de callar, l’home acabà cavant un clot en l’arena on va cridar: “el rei Midas té les orelles d’un ase”. A continuació, va tapar el clot tot d’una. Amb el temps, allà varen créixer unes canyes que varen obrir el clot. En bufar-hi el vent, es va crear una música que va escampar el secret repetint la frase fatídica que es va difondre arreu del món. Va ser així com Midas, aquell antic rei àvid de riqueses, va veure deshonrat el seu nom.

Aquest oli de Botticelli es basa en una pintura perduda del pintor Apel•les (segle IV aC), on Midas, assessorat per la Sospita i la Ignorància, jutja un home
Aquest oli de Botticelli es basa en una pintura perduda del pintor Apel•les (segle IV aC), on Midas, assessorat per la Sospita i la Ignorància, jutja un home
 
Avui, tanmateix, el nom de Midas és ben present en el nostre vocabulari. L’empram per referir-nos a aquelles persones influents que tenen la capacitat de generar molts de doblers en cadascuna de les seves creacions. És el cas del director de cinema nord-americà Steven Spielberg. Gairebé totes les seves pel·lícules tenen l’èxit assegurat. 

L’èxit, però, associat als doblers pot cremar, almanco fonèticament si feim cas de la paraula crematística, que fa referència a tot allò relacionat amb la “riquesa” (χρήματα) -originàriament era un terme aristotèlic per a designar l’activitat comercial, emprat com a sinònim d’economia política. Tanmateix, si volem tocar or amb les nostres pròpies mans sense ser rics basta que anem al bosc a la recerca d’una crisàlide, insecte dit així perquè presenta taques de color d’ “or” (χρυσός).

Aquí teniu informació sobre la tomba del rei Midas.

Aquí teniu la faula de Midas contada per Disney:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad