Calígula, el primer “friki” de l’antiga Roma
Des del 2006 cada 25 de maig se celebra el Dia de l’Orgull Friki. La data no fou triada a l’atzar. No debades, un 25 de maig de 1977 es va estrenar en els cinemes d’EUA “Una esperança nova”, la primera entrega de la saga d’Star Wars. Avui, però, aquesta efemèride no només congrega “frikis” de les pel·lícules de George Lucas. També és el dia que la resta de “rara avis” aprofiten per sortir al carrer per donar a conèixer les seves rareses (afició a determinades pel·lícules, sèries, còmics, superherois o jocs de rol).

Dia de l'Orgull Friki
Dia de l’Orgull Friki

Tanmateix, la paraula “friki” (de l’anglès freaky, “estrany”, “espantós”) ja s’emprava  molt abans de la saga d’Star Wars. La popularitzà el 1932 la pel·lícula de Tod Browning titulada precisament Freaks i que en castellà es traduí com “La parada de los monstruos”. Tracta de la vida d’uns nans que formen part d’un espectacle ambulant ple de personatges peculiars: la dona barbuda, el tors vivent, l’hermafrodita, les germanes siameses Hilton i alguns altres éssers microcefàlics, anormals i deformes. La pel·lícula és una oda a l’anomalia i a la malformació física, vistes des de l’antiguitat com una maledicció divina.

freaks parada de monstruos 696x392

Freaks, la parada dels monstres (1932), considerada pel·lícula de culte i interpretada per artistes amb diversitat funcional i diversitat sexual o de genere, esdevé un clàssic del cinema per qüestionar les bases socio-culturals de l’exclusió.

Amb tot, si gratam una mica en la història, és a Roma on podríem trobar el primer “friki” d’Occident en la figura de Calígula (37 – 41). El seu nom real era Gaius Juli Cèsar. Fou proclamat emperador a l’edat de vint-i-cinc anys en substitució del seu oncle Tiberi. L’apel·latiu pel qual fou més conegut li venia pel fet que, de petit, quan acompanyava el seu pare Germànic en les campanyes militars, portava unes botes de soldat (caligulae).

 
En un primer moment, Calígula va regnar amb molt bon criteri. Després, però, a causa d’una malaltia cerebral que va degenerar en follia, canvià totalment de caràcter. Segons una llegenda nascuda probablement de l’animadversió envers el personatge, la major excentricitat de Calígula fou nomenar senador el seu cavall Incitatus (“ràpid”, “excitat”). Aquesta hauria estat, per tant, la seva primera “frikada”, però no l’única. 

Calígula i el seu cavall Incitatus
Calígula i el seu cavall Incitatus
 

Calígula també cridà molt l’atenció per vestir-se com una dona. Es casà amb la seva germana Drusila i, en morir, decretà dol oficial, durant el qual quedaven castigats sota pena de mort la rialla, el bany i els menjars familiars. Calígula fou un emperador dèspota i sanguinari, que va fer assassinar, per divertiment, uns quants membres de la seva família -se’n salvà el seu oncle Claudi que tothom el considerava un idiota. Tenia l’afició cruel d’obligar els pares a presenciar la tortura dels fills. Després els convidava a la seva taula i el obligava a riure i a garlar. Realment es tractava d’un dement que sembrava el terror.

Segons l’historiador Suetoni, el regnat de Calígula va ser presidit per la frase: oderint dum metuant (“que m’odiïn, mentre em temin”). Cansat d’ell, la guàrdia pretoriana el va assassinar al cap de quatre anys i en el seu lloc hi va col·locar l’oncle de Calígula, Claudi (41 – 54), que va presenciar aquell assassinat amagat rere una cortina -aleshores exercia el càrrec de cònsol. Era el primer cop que la guàrdia pretoriana proclamava un emperador.

Davant tothom, els “frikies” solen tenir mala reputació perquè no volen obeir com la majoria. És el tema d’aquesta cançó d’un dels grans cantautors francesos, Georges Brassen:

 

Aquí teniu el capítol del programa “This is art” dedicat a la bogeria.

Recentment l’historiador britànic Tom Holland ha comparat el candidat republicà a la presidència dels EUA, Donald Trump, amb Calígula. Així ho explica Pep Campillo a la secció de Cultura Clàssica “Maremagnum” de Radio Mallorca (Cadena Ser).

Aquí trobareu un reportatge de la revista Sàpiens que parla de Calígula, titulat “Calígula: són bojos, aquests romans”.

Aquest fragment parla d’alguna altra excentricitat de Calígula.

Aquest article parla sobre l’alopècia de Calígula.

En aquest article de Laura Quero podreu trobar un llistat dels governants més sanguinaris de la història. Entre ells hi trobareu Calígula.

Aquest altre article parla del luxuriós vaixell de Calígula on l’emperador feia les seves mítiques festes. Aquí teniu més informació sobre aquest vaixell.

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (25/05/2017), reflexion sobre el concepte de normalitat amb motiu del Dia Mundial de l’Orgull Friki (25 de maig).

En aquest enllaç trobareu tots els capítols del programa “La gent normal”, de TV3. Molt interessant.

Aquí teniu un documental sobre Calígula:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad