Els alimenta, els subsidis socials de Trajà
Natural d’Itàlica (Hispània), Trajà (53-117) va ser el primer emperador nascut fora d’Itàlia. El Senat va premiar el seu caràcter bondadós amb el títol d’Optimus Princeps. Amb ell, l’imperi romà va arribar al seu punt màxim d’extensió. Va ser un bon gestor de les finances públiques. Va voler situar Itàlia a l’avantguarda económica de l’Imperi.

La mesura estrella de Trajà va ser els alimenta, que ja havia instituït el seu predecessor, Nerva, que només va governar devuit mesos. Es tractava d’un sistema de subsidis socials. Consistia a concedir préstecs a un interès baix (el cinc per cent) a propietaris de terres itàliques per millorar-ne el rendiment. Els interessos recaptats servien per pagar el menjar, però també l’educació dels nins més desafavorits. Atesa la naturalesa del préstec, poc se’n podia lucrar l’Estat, de manera que l’emperador reforçava la seva imatge de príncep humanista.

traja

Trajà

Aquella ambiciosa mesura econòmica pretenia impulsar el desenvolupament agrícola, que es trobava en hores baixes davant l’intens flux migratori cap a les ciutats. A la llarga l’objectiu era també augmentar la natalitat amb la qual poder servir amb nous soldats un exèrcit mancat d’efectius. Així ho interpretà Plini: “Els fills […] són nodrits amb despeses públiques per servir d’ajut en les guerres, d’ornament en la pau, i aprenen a estimar la pàtria, no solament com la seva pàtria, sinó també com la seva nodridora; d’ells seran poblats els campaments, les tribus, d’ells naixeran, un dia, d’altres a qui no calguin subsidis públics”.

BeneventoImatge de Trajà distribuint els alimenta

 
Trajà no va dubtar a reflectir el seu esperit generós en les monedes, l’instrument propagandístic per excel·lència de l’antiguitat. En cadascuna d’elles hi apareixia donant de menjar a dos nins amb la paraula restitutor (“restaurador”). L’ajuda dels alimenta va perviure durant tot el segle II. Atesa l’escassetat de fonts posteriors, es creu que va desaparèixer amb la crisi militar, econòmica i política del segle III.

Aquí teniu més informació sobre els alimenta.

Articles del web relacionats

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad