Les arrels clàssiques del feixisme

El feixisme no sorgí del no-res. Després de l’humiliant acord de pau de la Primera Guerra Mundial, a Itàlia Mussolini, militant del Partit Socialista, es proposà recuperar la dignitat perduda. El 1919 fundà uns grups d’agitació anomenats els Fasci Italiani di Combattimento (“feixos italians de combat”). El seu símbol foren els fasces, uns paquets cilíndrics de vares, símbol d’autoritat a l’antiga Roma. L’octubre de 1922, després de la marxa sobre Roma, el líder feixista era nomenat cap de govern pel rei Víctor Manel III. I al cap de tres anys ja instaurava una dictadura. Llavors, el ja conegut com Il Dulce (“el cabdill”) assegurà: “Roma és el nostre punt de partida: és el nostre símbol i el nostre mite”.  

 

La conferència s’ofereix des del CACIM (Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca). La trobarau al final d’aquest document en l’epígraf “Xerrades sobre tradició clàssica”.

Articles del web relacionats:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad